Steenslag reparatie

Een van de meest voorkomende schades aan een auto is ongetwijfeld steenslag. Er hoeft maar een steentje op te spatten en je hebt een vervelende put in je lak. Helaas is dit niet te voorkomen, gelukkig wel eenvoudig zelf te herstellen!

Steenslag ontstaat op alle soorten wegen en is het gevolg van een losliggend steentje wat opspat als er overheen gereden wordt. Je kunt je eigen auto beschadigen, maar ook de pech hebben dat een voorligger of tegemoetkomende auto een steentje opspat. Hoewel steenslag vaak een vervelend putje veroorzaakt kun je die schade zelf goed herstellen. Hoe je dit het best kunt doen leggen we je graag uit.

Hoe herstel je zelf steenslag schade?

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen hoe diep de lakschade is, is deze alleen oppervlakkig of is er ook een diepere laklaag beschadigd?

We bepalen dus eerst hoe diep de schade is. Autolak wordt namelijk aangebracht in meerdere lagen:

  • De bovenste laag is de blanke lak
  • De laag eronder is de kleurlaag
  • Onder de kleurlaag zit de grondlaag
  • De grondlaag is aangebracht op het metaal, de carrosserie

Steenslag in de blanke laklaag

Is de schade alleen oppervlakkig en alleen de bovenste laklaag beschadigd? Dan kun je deze herstellen door de blanke lak (hoogglans, mat of aangekleurd) bij te werken.

Hoe weet je of alleen de blanke lak beschadigd is?

Als de beschadiging onzichtbaar wordt als deze met water wordt natgemaakt is alleen de bovenste laag beschadigd.

Tip; zorg ervoor dat de ondergrond goed schoon en vetvrij is voor je de blanke lak aanbrengt.

Bestel hier direct onze blanke lakstift en onze blanke spuitbus

Steenslag in de kleurlaag

Is de kleur (deels) verdwenen, maar het puntje nog niet grijs/wit, dan is het steentje doorgedrongen tot de kleurlak. In dit geval verdwijnt de kras niet als je de watertest uitvoert. In dit geval kun je zelf de schade bijwerken met een lakstift op kleur en deze vervolgens afwerken met bijbehorende blanke lak.

Tip; voer de kleurcode in op onze website en wij laten je direct de juiste lakstift met bijpassende blanke lak zien.

Steenslag tot op het metaal of de grondlaag

Is de lak nog dieper beschadigd, tot op de grondlaag of zelfs tot op het metaal? Ook dan kun je de steenslag nog steeds goed zelf herstellen, maar volstaat een lakstift alleen niet meer. Lees verder over ‘spotrepair’, waarin we je vertellen hoe je zelf een lakschade kunt herstellen zonder een bezoek aan een schadeherstelbedrijf.

Tip; Wacht zeker niet te lang, als het metaal van je auto niet meer beschermd is ligt corrosie vorming op de loer.